Sanan valta -seminaari Turussa - tarjolla mm. datan visualisointia, oppia kuvajournalismiin ja parempaa kieltä 17.5.

Suosittu Sanan valta -työpajatapahtuma toteutuu taas. Tänä vuonna järjestämme sen Turussa, vierailu- ja innovaatiokeskus Joen upeissa tiloissa. Kaikki liiton jäsenet ovat tervetulleet tähän maksuttomaan lähikoulutuspäivään. Perinteiseen tapaan luvassa on yhteistä ohjelmaa ja työpajoja, jotka saa valita etukäteen. Vi erbjuder en workshop även på svenska! 

Sanan vallan 2022 teema on tyyli ja sen erilaiset ulottuvuudet teksteissä, kuvissa ja keskusteluissa. Pohdimme viestinnällisten valintojen vaikutusta esimerkiksi siihen, miten yhteiskunnan marginaalissa elävien ihmisten arki välittyy yleisölle.

Päivä alkaa kaikille yhteisllä osiolla: kielentutkija, dosentti ja sytyttävä keskustelija Janne Saarikivi lataa pöytään Elämän ja kuoleman sanat. Ulkonäköpaineista ja vaatteiden merkkikielestä kertoo taloussosiologian tutkija, dosentti Outi Sarpila Turun yliopistosta. Suosittu tekstikouluttaja ja mm. Ylen kielenhuoltaja Riitta Hyvärinen puhuu yhteisessä osiossa mediakielen tyylikeinoista. 

Lounaan jälkeen kaikki osallistujat voivat valita yhden tai kaksi työpajaa (valitse omasi ilmoittautumislomakkeella). Työpajoja vetävät hiljattain vuoden 2021 kuvajournalistiksi valittu ja vuoden lehtikuvasta palkittu valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen, tietomuotoilutoimisto KRUT:n tiedon visualisoija Julius Uusikylä (på svenska) sekä Riitta Hyvärinen. Hyvärisen työpaja pyöräytetään vain kerran heti lounaan jälkeen. Hämäläisen ja Uusikylän pajat toteutetaan saman sisältöisinä sekä lounaan että päiväkahvin jälkeen. Yhden pajan kokonaispituus on aina 1,5 h. 

julius-krut-syyskuu2021-bw.jpg (54 KB)
Deltagare får t ex prova på gratisverktyget Flourish under ledning av Julius Uusikylä. 

Hämäläisen työpajassa perehdytään kuvattavien arvostavaan kohtaamiseen ja arvostuksen välittymiseen kuvan kautta yleisölle. Hämäläinen johdattelee aiheeseen puheenvuorossaan kuvaesimerkein, jonka jälkeen ryhmän kanssa keskustellaan teemoista.

Hyvärisen pajassa kielestä puhutaan toimittajan, viestijän ja tutkijan työkaluna, jota on ensiarvoisen tärkeä huoltaa säännöllisesti. Tämä paja vedetään vain kerran heti lounaan jälkeen. 

Uusikylän pajassa voit nauttia kielikylvystä, inspiroitua infografiikasta ja saada johdatuksen ilmaistyökalu Flourishin käyttöön. På Uusikyläs workshop ser vi på klassiska exempel av bra (och dålig) infografik och datavisualisering för att identifiera lämpliga sätt att visualisera information, för att till sist prova på en metod för att välja visuell form till data i gratisverktyget Flourish. Det går bra att delta även om du inte talar flytande svenska!

Päivän aikataulu on seuraava:

Aamukahvit 9.30–10 

Yhteinen sessio klo 10.00–11.30: Tyyli ennen kaikkea
- Elämän ja kuoleman sanat, Janne Saarikivi
- Mediakielen tyylikeinot, Riitta Hyvärinen
- Ulkonäköpaineista ja vaatteiden merkkikielestä, Outi Sarpila

Lounas klo 11.30–12.15

Työpajat I klo 12.15–13.45  

Kahvi klo 13.45–14.15 

Työpajat II klo 14.15–15.45 

klo 15.45 Kotimatkalle

Huomioithan ennen ilmoittuatumista, että varatusta mutta käyttämättä jätetystä paikasta perimme 30 e peruutusmaksun. Terveydellisistä syistä aiheutuneesta poissaolosta (lääkärintodistus) emme peri maksua. 

Journalistiliitto järjestää tapahtuman yhdessä Tiedetoimittajain liiton ja Terveystoimittaja ry:n kanssa. Ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen avataan viimeistään huhtikuussa. 

Lisätiedot liiton koulutuspäälliköltä nina.porra(at)journalistiliitto.fi

Tutustu liiton tietosuojaselosteeseen täällä.

Paikkoja ei enää tarjolla.

Ajankohta

Alkaa:
17.5.2022 09:30
Päättyy:
17.5.2022 16:00
Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki
Lemminkäisenkatu 12b
20520 Turku

Järjestäjä