Svenska seminariet i Åbo 14.-15.4.

Välkommen till Journalistförbundets svenska seminarium som är öppet för alla svenskspråkiga medlemmar. Seminariet har flera syften. Dels innehåller seminariet föreläsningar kring aktuella frågor, dels diskuteras fackliga frågor och frågor knutna till arbetsvillkor: på redaktioner, för frilansar och för olika yrkesgrupper.

Seminariet är även en fackföreningsutbildning. Det innebär att fredagen är betald arbetstid för förtroendemän och för redaktionsavdelningarnas ordföranden.

Förbundet täcker logi och resekostnader för deltagare som bor utanför Åbo-regionen. 


Preliminärt program
(tidpunkterna är riktgivande och kan ändras)

FREDAG DEN 14 APRIL

Anmälan och lunch, kl. 11.00–12.00

Öppning av seminariet och introduktion, kl. 12.00–12.15. 

Journalistförbundets utbildningschef Nina Porra och Simon Huldén, chef för förbundets medlemstjänster.

Maskininlärning och chatbottar – möjligheter och utmaningar för journalistiken, kl. 12.15–13.00.

Carl-Gustav Lindén, professor i datajournalistik vid universitetet i Bergen. 

Aktuellt från Journalistförbundet, kollektivavtalsförhandlingar och förhandlingar om frilansars arbetsvillkor, kl. 13-13.30.

Journalistförbundets intressebevakningsdirektör, Petri Savolainen

Kaffepaus, kl. 13.30–14.00.

Workshops, kl. 14.00–15.15 (deltagarna väljer vilkendera workshop hen vill medverka i)

Workshop 1:  Omställningsförhandlingar – vad händer nu?

Vad är bra att tänka på då arbetsgivaren meddelar att företaget inleder omställningsförhandlingar? Hur kan man beakta välmående på arbetsplatsen. Kom med på en konkret workshop, ställ frågor och dela med dig av dina egna erfarenheter. 

Workshopen leds av Sylvia Bjon och Petri Savolainen

Sylvia Bjon är HBL-journalist, tidigare huvudförtroendeman, nuvarande vice förtroendeman och personalrepresentant i samarbetsdelegationen. Hon har erfarenhet av minst åtta samarbetsförhandlingar. 

Workshop 2: Konsten att uppträda - en snabbkurs

Vill du bli en mer självsäker talare? Vad är viktigt att tänka på när du står inför en publik? Hur kan du förbereda dig för ditt framträdande och förbättra din närvaro på scenen?  I denna snabbkurs får du ta del av en skådespelares verktyg och tekniker som hjälper dig skapa en mer engagerande upplevelse för din publik.

Workshopen leds av skådespelaren Samuel Karlsson. 

Samuel Karlsson hör till Åbo Svenska Teaters fasta ensemble men har också arbetat som regissör, producent och manusförfattare. Han har också ett förflutet som Stand-up komiker och redaktör på Radio Extrem.

Lokal konkurrens – därför gör den oss bättre
kl. 16.00–16.45

Studiebesök till Yle Åbolands redaktion, Universitetsgatan 19 A, 2 vån.

I samband med studiebesöket diskuterar Yle Åbolands nyhetschef Maria Nylund och Åbo Underrättelsers nyhetschef Pia Heikkilä lokal konkurrens och hur den ser ut i Åbo. På promenaden tillbaka från Yle har den som vill möjlighet att besöka Åbo Underrättelsers nyrenoverade kontor i hansakvarteret.

Pia Heikkilä är långvarig nyhetschef och reporter på Åbo Underrättelser. Jobbar enligt principen att livet är lokalt. Konkurrens är sporrande och viktigt – samtidigt som mediernas främsta konkurrenter idag inte är kollegerna, utan de outsinliga flödena och underhållningsindustrin.

Extra program efter studiebesöket: Titta in på Åbo Underrättelsers nya redaktion som ligger i Hansakvarteret i Åbo centrum. Pia Heikkilä guidar.

Gemensam middag, på hotellet kl.19

LÖRDAG DEN 15 APRIL

Joggingtur till Åbos sevärdheter, bland annat funikularen och Observatoriebacken. Med Lina Laurent. Obs, obligatorisk förhandsanmälan, senast fredag kväll men gärna redan i anmälningsskedet, kl. 7.30–8.30 

Mitt jobb, mina bilder, mitt liv – med fotografen, journalisten och författaren Alexander Mahmoud, 
kl. 9.15-10.30

Alexander Mahmoud jobbar i dag på Dagens Nyheter. Före det var han frilans i elva år och ”jobbade all vaken tid”. Han är aktuell med boken Du vill inte mer (Norstedts, 2023) som beskrivs som ”en rapport från en värld i stadigt förfall, en arbetsdagbok, en självbiografi som mest handlar om andra”. 

År 2021 fick Alexander Mahmoud Stora journalistpriset i kategorin för granskningen "Barn till varje pris", som han gjorde tillsammans med Patrik Lundberg och Josefin Sköld på Dagens Nyheter. Priset gavs i kategorin Årets avslöjande och handlar om internationella adoptioner.

För Journalistförbundets deltagare berättar Alexander Mahmoud, genom sina bilder, om sitt arbete, om sin bok och om tillvaron som frilans och fast anställd. 

Vill veta mer om Alexander Mahmoud? Läs en intervjun med honom i svenska Journalisten:

”Som frilans var jag alltid rädd att bli utbytt” eller lyssna på hans sommarprat i Sveriges Radio från 2019.

Kaffepaus, kl. 10.30–11.00 

Läget på det finlandssvenska mediefältet, kl. 11–13.00

Lunch kl. 13.00-14.00

Avslutning och respons, kl. 14 -14.30.


Registrering öppnas på den här sidan den 28 februari. Obs! Anmälningen är bindande! Förbundet debiterar 1) en 50 euros avbokningsavgift ifall du inte använder din seminarieplats på fredag eller lördag och/eller 2) 100 e ifall vi har reserverat ett rum på hotellet för dig. Uteblivande på grund av sjukdom debiteras dock inte.

Läs om förbundets integritetspolicy här.

Ytterligare information fås av förbundets utbildningschef Nina.Porra(at)journalistiliitto.fi

Det finns inga fler biljetter.

Evenemangets tidpunkt

Börjar:
14.4.2023 11:00
Slutar:
15.4.2023 14:30
Lägg till evenemanget i din kalender

Evenemangets plats

Scandic Julia
Eriksgatan 4
20100 Åbo

Arrangör