Journalismin juhla 14.10.

Juhlimme liiton satavuotisia 14.10. Helsingissä Bio Rexissä aamusta iltaan – näillä näkymin salin täydeltä ja kasvokkain kollegoiden kanssa. Luvassa alan kiinnostavimpia esiintyjiä, ajankohtaisia keskusteluita ja kuplivaa juhlaohjelmaa. Tervetuloa liiton jäsenet, yhteistyökumppanimme ja kaikki päivän teemoista kiinnostuneet vieraat! 

Tarjoamme päivän seminaariosuudessa klo 10-15.15 ajankohtaisia näkökulmia eri ammattiryhmien arkeen, arvokeskustelua ja koeteltuja käytäntöjä ja oivalluksia osaamisen kehittämiseen. Seminaarin jälkeen siirrymme juhlaohjelman pariin ja pohdimme muun muassa työmarkkinajournalismin nykytilaa - kuka vie keskustelua ja mihin suuntaan? Vapaamuotoinen illanvietto alkaa klo 17. 

Tässä makupaloja päivän teemoista ja esiintyjistä: 

Maailman parhaan journalismin tekemisestä ja globaalista merkityksestä kertovat uutistoimisto AP:n tutkivat toimittajat Margie Mason ja Robin McDowell. Yhdessä tai erikseen tämän kaksikon jäsenet on palkittu mm. Pulitzer-palkinnolla, Goldsmith- ja Bingham Prize for Investigative Journalism -palkinnoilla sekä viimeksi Anthony Shadid Award for Journalism Ethics -palkinnolla. Esityksessään duo avaa reportaasiaan palmuöljyn tuottamisesta ja sen Pohjoismaihin asti ulottuvista kyseenalaisista bisneskytköksistä. (Vierailu toteutuu Suomen tiedetoimittajain liitto ry:n tuella.) 

Margien ja Robinin esityksen jälkeen heidän seuraansa paneelikeskusteluun liittyvät paikalliset voimahahmot, toimittajat Hanna Nikkanen Long Playstä ja Paavo Teittinen Helsingin Sanomista. 

Vuoden uutiskuvasta palkittu valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen vetää keskustelun, jossa arvioidaan  kuvajournalistien työtapoja ja tavoitteita. Keskustelussa on mukana mm. valokuvataiteilija Hanna Weselius, jonka näkemykset kuvattavien asemasta (Suomen Kuvalehti 4/21) ovat herättäneet vilkasta mielipiteenvaihtoa. Tämä esitys tuo ajankohtaista kuvajournalismia Bio Rexin upealla valkokankaalle ja inspiroi käyttämään visuaalista kerrontaa entistä oivaltavammin. 

Himmailua vähemmälle! Toimittaja ja teatteriohjaaja Susanna Kuparinen ja Ylioppilaslahden päätoimittaja Tuija Siltamäki arvioivat, mitä voisimme ammattikuntana tehdä väkevämmin. Keskustelun vetää Journalistiliiton tuore kansainvälisten asioiden asiantuntija, mm. suomalaista korruptiota selvittänyt tietokirjailija ja toimittaja Salla Nazarenko. Luvassa on suoraa puhetta ja käytännön vinkkejä vallan vahtikoirille.

Viestintäalan uranuurtaja, visionääri ja valmentaja, Netprofile-yhtiön perustaja ja partneri Christina Forsgård kertoo, miten viestijä ottaa toimintaympäristönsä haltuun ja saa asiansa kuuluviin, omaa hyvinvointiaan unohtamatta. Yksi vastaus kuuluu näin: larppaa asiantuntijaa! Kepeältä kuulostava kehotus sisältää rautaista näkemystä viestintäalan roolipaineista ja menestymisen eväistä. Tämä esitys tarjoaa käytännöllisiä työkaluja vastuulliseen vaikuttamiseen.

Mikä nappaa yleisöt juuri nyt ja miten asiakassuhdetta voi vahvistaa? Sitouttamisen trendeistä, asiakaslähtöisyydestä ja analysoinnin merkityksestä keskustelevat mm. Apu-lehtiperheen päätoimittaja, A-lehtien ajakohtaismedioiden mediaryhmän vetäjä Marja Aarnipuro ja Keskisuomalaisen digitaalisen liiketoiminnan johtaja Kirsi Hakaniemi. Keskustelun vetää podcast-velho, Jaksomedian toimitusjohtaja Olli Sulopuisto.    

Entä miltä näyttävät media, viestintä ja niiden tulevaisuus nuoren, ammatillisten rajojen välillä vapautuneesti liikkuvan tekijän silmin? Miksi on hienoa olla alalla juuri nyt? Kustannustoimittaja, toimittaja ja kääntäjä Tuukka Tuomasjukka kertoo! Kuulemme myös liiton opiskelijajäsenten näkemyksiä. 

Juhlapuheen pitää Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Päivän juontaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.  
 
Ohjelma täydentyy kesän kuluessa. Tarkka aikataulu julkaistaan elokuussa. 

Hinnat: työsuhteiset, freelancerit 50 euroa, työttömät, opiskelijat, eläkeläiset 25 euroa, ei-jäsenet 150 euroa. Ilmoittautuminen avataan elokuussa. 

Lipun hintaan sisältyvät ohjelman lisäksi aamukahvit, Ravintola Lasipalatsin kattama runsas lounas, juhlamalja sekä iltajuhlassa viinitarjoily kera cocktail-palojen. Hyvää livemusiikkia on luvassa pitkin päivää.  

Lisätiedot:
koulutuspäällikkö nina.porra(at)journalistiliitto.fi (30.6. asti ja 16.8. alkaen) tai 
palvelujohtaja simon.hulden(at)journalistiliitto.fi (9.8. alkaen)

Ajankohta

Alkaa:
14.10.2021 09:00
Päättyy:
14.10.2021 19:00
Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Bio Rex ja Lasipalatsi
Mannerheimintie 22-24
00100 Helsinki

Järjestäjä