Etiikkaseminaari Kotkassa 25.-26.8. Kouluttajina Susanna Kuparinen, Lauri Haapanen, Maria Lassila-Merisalo ja Hanna Nikkanen

SEMINAARIN PAIKAT ON VARATTU LOPPUUN. VOIT ILMOITTAUTUA JONOTUSLISTALLE MAHDOLLISTEN PERUUTUSTEN VARALLE: OTA YHTEYS nina.porra(at)journalistiliitto.fi

Elokuussa virittäydymme syksyyn perinteisessä etiikkaseminaarissa Kotkan Ristiniemessä. Luvassa on ajan kanssa toteutettavia työpajoja, yhteisiä keskusteluja, virkistäytymistä luonnon helmassa, ja halukkaille saunomista ja iltanuotio meren rannassa. Seminaarin teema on vastuun rajat.  

Suomen Journalistiliiton, Tiedetoimittajain liiton ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan yhteinen etiikkaseminaari on aiemmin järjestetty Valamossa ja Seilin saarella.

Tarjolla on eväitä ja harjoituksia entistä laadukkaampiin sisältöihin ja uutta potkua työhön. Ohjelma sisältää väkevistä puheenvuoroistaan tunnetun toimittaja, käsikirjoittaja, teatteriohjaaja Susannan Kuparisen herättelypuheenvuoro ja suosittujen kouluttajien vetämät työpajat. Vietät koko seminaarin yhdessä työpajassa, eli saat aiheeseen hyvän tuntuman. 

Majoituksesta ja ylläpidosta perimme edullisen omavastuuhinnan 75 e. Lähetämme ilmoittautuneille laskun elokuun toisella viikolla.

Ristiniemeen järjestetään maksuton yhteinen menopaluu-kuljetus Helsingistä.

TYÖPAJAT

1) TÄMÄ TYÖPAJA ON TÄYNNÄ Tutkija, tietokirjailija Maria Lassila-Merisalon työpajassa mietitään, miten todellisuus taipuu tarinoiksi. Työpajassa käsitellään mm. seuraavia teemoja:
- Lähdekriittisyys tarinoissa
- Tarinoissa oleellista on tunne, miten sitä käytetään vastuullisesti - Draaman houkutukset ja journalistinen vastuu
- Tarinan suhde totuuteen ja auktoriteettiin (vrt. uutinen)
- Tarinankertojan oikeudet ja velvollisuudet (kenen tarinaa on lupa kertoa)
- Selviytymistarinoiden eettiset ongelmat (perspektiivi, vaikeuksista voittoon)  

2) Toimittaja, tietokirjailija Hanna Nikkasen työpajan aiheena on tutkivan journalismin tehtävät ympäristökriisien aikakaudella:
- Journalismin suhde ilmastonmuutokseen ja luontokatoon muuttuu - mitä se vaatii toimittajilta?
- Journalismi vallan vahtikoirana: mitä se tarkoittaa nyt?
- Caseja: miten toimittaja voi tutkia esim. kätkettyjä päästöjä, viherpesua, lobbausta ja ruokakriisiä? Mistä toimittaja löytää luotettavia lähteitä ja piilotettua tietoa?
- Toimittajien yhteistyö kansainvälisten kollegoiden ja tutkijoiden kanssa

3) Journalistiikan yliopistonlehtori, dosentti Lauri Haapanen Jyväskylän yliopistosta tarjoaa työpajan aiheesta siteeraamisen valta ja vastuu. On toimitus- ja tiedotustyön arkea siteerata ihmisten sanomisia suorina lainauksina ja ”hänen mukaansa”, siinä missä asiantuntijoille on arkea antaa lausuntoja, jotka sitten journalistisiin juttuihin ja tiedotteisiin päätyvät. Laurin työpajassa pohditaan, miten haastattelupuhetta saa ja pitää muokata, kun sitä kirjoitetussa muodossa referoidaan – asia, joka ei ole alkuunkaan yksinkertainen, yksiselitteinen saati ongelmaton, vaikkei siitä ongelmaa usein 

Tutustu kouluttajiin: 

hanna-nikkanen.jpg (703 KB)

Hanna Nikkanen on tutkiva toimittaja, tietokirjailija ja yksi pitkää journalismia julkaisevan Long Playn perustajista. Hän asuu Kemiönsaarella ja johtaa Long Play ympäristöjournalismihanketta. Nikkanen on työssään perehtynyt muun muassa ekologisiin kriiseihin ja digitaalisen teknologian demokratiavaikutuksiin. Hän on kirjoittanut viisi tietokirjaa ja toiminut aiemmin Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina. 

maria-lassila-merisalo.jpg (2.00 MB)

Maria Lassila-Merisalo on hämeenlinnalainen tutkija ja tietokirjailija. Hän on väitellyt kaunokirjallisen journalismin poetiikasta suomalaisissa aikakauslehdissä ja kirjoittanut opaskirjan Tarinallinen journalismi (Vastapaino 2020). Hän on journalistisen kirjoittamisen ja viestinnän dosentti ja työskentelee tutkijayliopettajana Hämeen ammattikorkeakoulussa.

lauri-haapanen.jpg (64 KB)

Lauri Haapanen on Jyväskylän yliopiston journalistiikan oppiaineen yliopistonlehtori. Laurin väitöskirja käsitteli lainaiskäytäntöjä kirjoitetussa journalismissa. Lauri on toiminut JSN:n jäsenenä 2017-2019 ja tutkinut mm. tekoälyn ja itsesääntelyn suhteita. Seuraavassa apurahatutkimuksessaan hän selvittää sitä, millaiset valinnat erottavat journalismin muusta informaatiotuotannosta ja miten journalististen työprosessien kehittämisen ja läpinäkyvyyden lisäämisen avulla voidaan edistää yleisöjen luottamusta. (Kuva Jouni Jyllinmaa)

Liiton tietosuojaselosteen voit lukea täällä

Lisätiedot: koulutuspäällikkö nina.porra(at)journalistiliitto.fi

Lippuja ei enää tarjolla.

Ajankohta

Alkaa:
25.8.2022 10:00
Päättyy:
26.8.2022 15:00
Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Ristiniemen kurssikeskus, Kotka
Papinniityntie 118
48810 Kotka

Järjestäjä