Miten voivat oikeusvaltio ja sananvapaus Euroopassa? 23.1.

Journalistiliitton ja Euroopan komission Suomen-edustusto järjestävät maanantaina 23.1. klo 14-16 keskustelutilaisuuden oikeusvaltioperiaatteiden ja sananvapauden tilasta Euroopassa. Voit osallistua lähitapahtumaan edustuston tiloissa Helsingissä tai tulla mukaan livestriimin välityksellä. 

Tilaisuuteen osallistuu muiden muassa Euroopan komission varapuheenjohtaja Věra Jourová. Tilaisuuden juontaa liiton kansainvälisten asioiden asiantuntija Salla Nazarenko. Ohjelma ja esiintyjälista kokonaisuudessan julkaistaan ja ilmoittautuminen avataan joukuussa. 

Oikeusvaltioperiaate on yksi Euroopan unionin perusarvoista. Komissio julkaisee vuosittain oikeusvaltiokertomuksen ja maakohtaiset arviot, joissa esitellään kehitystä neljällä oikeusvaltioperiaatteen kannalta keskeisellä alueella: oikeuslaitos, korruption vastaiset toimet, tiedotusvälineiden monimuotoisuus ja medianvapaus sekä muut hallitusjärjestelmän osien keskinäiseen valvontaan liittyvät institutionaaliset kysymykset.

Kertomuksen aloista tiedotusvälineiden moniarvoisuus sekä medianvapaus on ala, jossa on havaittavissa selkeä huonompaan suuntaan kulkeva kehitys kautta EU:n. Toimittajiin kohdistuneet fyysiset uhkat ovat lisääntyneet, samoin joidenkin jäsenmaiden hallitusten yritykset vaikuttaa tiedotusvälineiden sisällöntuotantoon. Lisähaastetta tuovat lisääntynyt disinformaatio sekä EU:n ulkopuolelta tuleva informaatiovaikuttaminen.

Komissio on huolissaan tilanteesta ja onkin esimerkiksi antanut toimittajien turvallisuutta koskevan suosituksen ja direktiiviesityksen, jolla puututaan häirintätarkoituksessa nostettuihin kanteisiin (nk. SLAPP-kanteet). Syyskuussa komissio antoi eurooppalaisen medianvapaussäädöksen, joka sisältää uusia sääntöjä tiedotusvälineiden moniarvoisuuden ja riippumattomuuden suojelemiseksi EU:ssa.

Ehdotusten tarkoituksena on suojella demokratiaa ja tiedotusvälineiden riippumattomuutta. Esitykset kuitenkin samalla määrittelevät sananvapautta. Kuinka pitkälle kansainvälinen organisaatio voi määritellä sananvapautta ja millaisia ongelmia siitä syntyy? Voidaanko sananvapaudelle luoda sisämarkkinat? Onko EU:lla moraalista oikeutta tai perussopimusten antamaa oikeusperustaa säännellä journalismia ja määritellä laatusisällöt?

Tervetuloa kuulolle ja keskustelemaan!  

Lisätiedot liiton koulutuspäälliköltä nina.porra(at)journalistiliitto.fi

Ajankohta

Alkaa:
23.1.2023 14:00
Päättyy:
23.1.2023 16:00
Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Livestream ja Euroopan komission Suomen-edustusto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

Järjestäjä

Euroopan komission Suomen-edustusto ja Suomen Journalistiliitto