Datan visualisoinnin perusteita extranetissä 8.9. asti

KATSO ENSIMMÄISEN KOULUTUSPÄIVÄN TALLENNE LIITON EXTRANETIN KOULUTUSKIRJASTOSSA, TUTUSTU DATAWRAPPER-OHJELMAAN JA TEE INSPIROIVIA HARJOITUKSIA! 

Kaskas Media räätälöi meille datan visualisoinnin verkkotyöpajan, joka sisältää kaksi tapaamiskertaa ja kotitehtäviä. Koulutus on innostava johdanto tiedon visualisointiin. Miten tiedon visualisoinnissa pääsee alkuun ja millaiset periaatteet sitä ohjaavat? Koulutuksen jälkeen kynnys tarttua kokeilemaan ja opettelemaan itse madaltuu.

Keskitymme koulutuksessa tilastografiikkaan ja yleisimpiin karttatyyppeihin, sekä erityisesti visuaalisten valintojen merkitykseen ja viestin selkeyttämiseen. Visualisoitavaksi sopiva tieto voi olla joko numerotietoa tai muulla tavalla järjesteltävää tai alueellista tietoa. Tiedon visualisointi mahdollistaa vertailujen tekemistä ja oivallusten syntymistä – näkemään piiloon jäävää.

Koulutuksessa opit ymmärtämään, mikä merkitys on visuaalisilla valinnoilla tiedon selkeässä esittämisessä ja miten sisältö ohjaa löytämään sopivan muodon. Kuulet hyvän tiedon visualisoinnin perusperiaatteista ja näet ne toiminnassa käytännön esimerkkien kautta. Ymmärrät esimerkiksi kuinka kuviotyypin valinta vaikuttaa kuvion tulkintaan, ja mitkä ovat yleisimmät vaihtoehdot ja niiden väliset erot. Tutkimme myös, miten kuvion viestiä voi itse selkeyttää viimeistelyllä, kuten sommittelulla,  värivalinnoilla ja tekstillä. Esittelyssä ovat myös yleisimmät sudenkuopat ja miten niistä voi päästä yli. Saat myös vinkkejä itseopiskelua varten.

Koulutuksessa esitellään ilmainen Datawrapper-työkalu, jota harjoitellaan yhdessä. Harjoittelua jatketaan kotitehtävillä, jotka puretaan yhdessä jälkimmäisellä koulutuskerralla. Välissä on vapaaehtoinen chat-klinikka, jossa saat apua kysymyksiin ja jumituksiin.

Kurssi sopii kaikille aloittelijoille. Kurssilla ei käsitellä tilastollisia peruskäsitteitä, aineiston hankintaa eikä laajan aineiston käsittelyä.


Kurssin päivämäärät ovat
tiistaina 24.8. klo 13.30-16.30 käydään tiiviisti läpi yleisiä tiedon visualisoinnin periaatteita ja perehdytään Datawrapperin perusominaisuuksiin.  Kurssipäivästä otetaan videotallenne. Tallenne on kaikkien jäsenten katsottavissa liiton extranetissä 7.9. asti.  

tiistaina 31.8. klo 14-16 käydään läpi kotitehtäviä ja kerrataan aiempia oppeja niiden kautta

perjantaina 27.8. klo 13.30-15 järjestetään vapaaehtoinentapaa chat-paja kotitehtävien tueksi. 


Kouluttaja

Ulla Eronen työskentelee Kaskas Medialla graafisena suunnittelijana ja on työssään erikoistunut tiedon visualisointiin. Hän on työskennellyt muotoilutoimistoissa ja tuottanut sekä erilaisia painotuotteita että verkkosisältöjä. Ullan vahvuus on hänen halunsa ymmärtää sisältö ja miettiä vastaanottajaa, jotta hän voi löytää lopputulokselle parhaan mahdollisen muodon.

Ulla on kouluttanut tutkijoita ja viestijöitä ymmärtämään visuaalisten valintojen ja viestin kirkastuksen merkitystä tiedon visualisoinnissa. Hän seuraa mitä alalla ja medioissa tapahtuu visuaalisen viestinnän saralla ja inspiroituu vaikuttavista toteutuksista ja taitavasta ajattelusta niiden takana.

Työkalu: Datawrapper

Datawrapper on helppo ja toimiva työkalu kaavioiden, karttojen ja taulukoiden tekemiseen. Siitä on laaja ilmaisversio saatavilla. Datawrapperin kehittäjät ovat olleet töissä isoissa medioissa ympäri maailmaa, ja nähneet tarpeen työkalulle, joka tekee yksinkertaisten ja hyvien datavisualisointien tekemisen helpoksi kaikille. Sivuilla on myös hyviä resursseja ja vinkkejä arjen avuksi.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Tiedetoimittajain liiton kanssa, ja sen on tarkoitettu Journalistiliiton ja Tiedetoimittajain jäsenille. 


Lisätiedot Journalistiliiton koulutuspäälliköltä nina.porra(at)journalistiliitto.fi

Tapahtuma on täynnä.

Ajankohta

Alkaa:
24.8.2021 13:30
Päättyy:
8.9.2021 16:30
Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Zoom

Järjestäjä

Suomen Journalistiliitto, Suomen Tiedetoimittajain liitto