Förbundets svenska seminarium 22.-23.4.

Svenska seminariet den 22-23 april

Hotel Radisson Blu Royal, Runebergsgatan 2, Helsingfors

Journalistförbundets svenska seminarium genomförs efter två års paus i Helsingfors. Alla våra svenskspråkiga medlemmar är hjärtligt välkomna! 

Programm:

Fredag april 22

9.30–10.10 Anmälan

10.15 Öppning av seminariet samt presentation // Nina Porra, utbildningschef och Simon Huldén, chef för medlemstjänster, Journalistförbundet

10.40 Russian invasion of Ukraine: journalistic standards and responsibility // Nataliya Teramae, journalist (Ukraine).

11.30 Paus

11.45 Information som vapen. Också Rysslands krig i Ukraina är ett informationskrig där propaganda, disinformation och manipulation utnyttjas skrupelfritt. // Max Arhippainen, enhetschef på Natos kunskapscentrum för strategisk kommunikation i Riga.

12.30 Lunch

13.30 Kollektivavtalsförhandlingarna och annat aktuellt från Journalistförbundet // Petri Savolainen, intressebevakningsdirektör, Journalistförbundet.

13.50 Vapnens väg, om organiserad brottslighet och säkerhetsfrågor // Jani Pirttisalo Sallinen, journalist, Svenska Dagbladet.

14.50 Paus, kaffe

15.05 Citera och credda. Om att “låna” andras journalistiska material. // Jenny Stenberg-Sirén, universitetslektor vid Svenska social- och kommunalhögskolan och Eero Hyvönen från Opinionsnämnden för massmedier.

16.00 Checka in på hotellet. Träff i lobbyn kl. 16.15 för promenad till HBL på Mannerheimvägen 18

16.30 Studiebesök, Hufvudstadsbladet. Träffa bland andra chefredaktör Erja Yläjärvi, Mannerheimvägen 18

19.00 Gemensam middag, hotellet

Lördag 23 april

9.30 Läget på arbetsplatserna och på fältet.

Anställda, frilansar och studerande delar med sig av sina erfarenheter. Aktuella frågor behandlas och vi delar med oss av tips och erfarenheter. Diskussionens teman styrs av vilka som deltar.

11.00 Paus

Läget på arbetsplatserna och på fältet

12.30 Lunch

Efter lunch. Avslutning och respons. Seminariet slutar senast kl. 14.00

Från Sverige får vi besök av journalisten Jani Pirttisalo Sallinen från Svenska Dagbladet. Han har tillsammans med Mathias Ståhle gett ut boken Vapensmederna – männen som beväpnar Sveriges kriminella (2021). Pirttisalo Sallinen medverkade också i SvD:s podcastserie Medicinmannen (2021) som berättar om Pierre ”Man” Maltais och hans sekt, som verkade i Sverige och Finland i början av 1990-talet.

Under fredagen går vi också igenom principerna för att citera och återge andras texter. Eero Hyvönen från Opinionsnämnden för massmedier berättar om ett färskt beslut där en tidning publicerade för mycket av ett pressmeddelande. Jenny Stenberg-Sirén, universitetslektor vid Svenska social- och kommunalhögskolan, sätter frågan i ett teoretiskt perspektiv. Dessutom tittar vi på färska exempel från olika finlandssvenska medier där vi kunde varit bättre på att hänvisa och credda.*

Journalistförbundets intressebevakningsdirektör Petri Savolainen kommer och berättar senaste nytt om kollektivavtalsförhandlingarna. Andra utvalda aktuella teman publiceras snarast.

Lördagen tillägnas en genomgång av läget på de finlandssvenska redaktionerna och arbetsvillkoren för dem som jobbar som frilansar, förlagsredaktörer, fotografer, kommunikatörer med flera. Diskussionens teman påverkas av vilka som medverkar i det svenska seminariet.

Journalistförbundet står för logi för de medlemmar som inte bor i Helsingforsregionen. Förbundet ersätter också skäliga resekostnader (spara kvitton och biljetter!) samt bjuder på middagen som ordnas fredag kväll. Boka tåg/bus/båtbiljetter själv och debitera förbundet efter seminariet.

Anmälningen öppnas på den här sidan den 10 mars. Anmäl dig senast den 5 april. Du kan välja om du villa delta endast fredagen eller båda seminariedagarna. Om du måste avboka den ena, eller båda dagarna, gör det likadeles senast den 5 april! Vi måste nämligen hinna avboka rum och mötespaket ifall du inte kan komma. Förbundet debiterar en 100 euros avbokningsavgift ifall du avbokar efter det. Avbokning på grund av sjukdom debiteras dock inte.

OBS! Seminariet är en fackföreningsutbildning för förtroendemän och avdelningars ordförande, men även alla andra svenskspråkiga medlemmar är välkomna. 

Läs om förbundets integritetspolicy här

Ytterligare information: chef för förbundets medlemstjänster, simon.hulden(at)journalistiliitto.fi. Om du har frågor gällande logi  eller andra praktiska ärenden i hotellet, vänligen kontakta utbildningsassistent paivi.isoniemi(at)journalistiliitto.fi

*PS. Har du ett bra exempel på material där en journalist "lånat" lite för mycket av en annans text eller inslag, där pressmeddelanden eller pressbilder publicerats som journalistiskt material eller exempel som på ett bra sätt lyfter fram frågan om etik, journalistregler och källhänvisningar? Skicka dina exempel till förbundets svenskspråkiga kommunikatör Lina Laurent som ansvarar för att sätta ihop seminariets program: lina.laurent(at)vintermedia.fi. Tack!

 

Det finns inga fler biljetter.

Evenemangets tidpunkt

Börjar:
22.4.2022 10:00
Slutar:
23.4.2022 14:00
Lägg till evenemanget i din kalender

Evenemangets plats

Hotel Radisson Blu Royal
Runebergsgatan 2
00100 Helsingfors

Arrangör