Svenska seminariet 29–30.11.2019

Hotel Helka, Norra Järnvägsgatan 23, Helsingfors

KRIMINALJOURNALISTIK, INTERVJUER OCH PODDAR

Journalistförbundets svenska seminarium, dit alla svenskspråkiga medlemmar är välkomna, fokuserar i år på kriminaljournalistik, intervjuer och på poddar.

Ett av årets teman är kriminaljournalistik i Sverige och på de svenska lokalredaktionerna i Finland.

Frida Svensson, undersökande reporter på Svenska Dagbladet reder ut bakgrunden och förklarar sammanhangen kring den organiserade brottsligheten i Sverige. Frida Svensson har gjort granskningar inom flera olika områden och de senaste åren har hon fokuserat på organiserad brottslighet och extrema miljöer.

I en diskussion om kriminaljournalistik på lokalredaktioner möts tre journalister som gräver i brott och straff och som blir uppiggade av att gå på en rättegång. Hur mår kriminaljournalistiken på de finlandssvenska redaktionerna och särskilt på små redaktioner? Vilka avvägningar och prioriteringar görs? Varför finns det så få kriminalreportrar på heltid?

I diskussionen deltar: Max Nyberg journalist på Östnyland som bland annat bevakat skjutningen mot polisen i Borgå i år och mordet på den treåriga flickan i Borgå 2017. Christoffer Gröhn, journalist på Yle Huvudstadsregionen som bevakar brott och straff och som bland annat gjort en podcast-serie om mordet på Volkan Ünsal 2003. Carin Karlsson, journalist på Nya Åland som rapporterat bland annat om det största narkotikarelaterade målet på Åland någonsin (2017).

En föreläsning handlar om intervjun som verktyg. Journalisten Katri Makkonen från A-studio (YLE) berättar om sitt jobb, hur hon förbereder intervjuer och om vad erfarenheterna som kommunikationschef på presidentens kansli gett henne.

På eftermiddagen ger Petri Savolainen, intressebevakningsdirektör på Finlands Journalistförbund, en kort sammanfattning över de pågående och stundande kollektivavtalsförhandlingarna. Vilka mål har Journalistförbundet, vad förväntar sig arbetsgivarna och hur påverkar förhandlingarna dig?

Matias Risikko, journalist och redaktör för Poddtoppen analyserar, kritiserar och tipsar om vad som gör en bra podcast och vad som borde ändras för att man skulle tjäna pengar på sin podd. “Den finlandssvenska podden är i framtiden finsk”, är Matias Risikkos rubrik.

Dagen avslutas med ett studiebesök på riksdagen där bland andra MTV Uutisets politiska journalist Antonia Berg berättar om hur det är att jobba i riksdagen. Rainer Hindsberg, biträdande informationschef, visar oss runt och berättar om Riksdagsinformationens tjänster för journalister.

Fredag kväll ordnas en gemensam middag.

Lördagen tillägnas en genomgång av läget på de finlandssvenska redaktionerna och arbetsvillkoren för dem som jobbar som frilansar, förlagsredaktörer, fotografer, kommunikatörer med flera. Diskussionens teman påverkas av vilka som medverkar i det svenska seminariet.

Programmet är nu publicerat. Små ändringar är möjliga. 

Alla svenskspråkiga medlemmar är välkomna på seminariet!  Seminariet är en fackföreningsutbildning (se kollektivavtalet kap. 12 stycke 5.)

 

Journalistförbundet står för logi för de medlemmar som inte bor i Helsingforsregionen. Förbundet ersätter också skäliga resekostnader samt bjuder på middagen som ordnas fredag kväll. Boka tåg/bus/båtbiljetter själv och debitera förbundet efter seminariet.

Anmäl dig senast 13 november. Om du måste avboka gör det senast den 13 november eftersom vi måste hinna avboka rum och mötespaket ifall du inte kan komma. OBS: Efter den 13 november kan du avboka endast mot läkarintyg. För avbokningar som sker utan läkarintyg debiteras en 100 euros avbokningsavgift.

Ytterligare information fås av tf utbildningschef Nina Erho: nina.erho(at)journalistiliitto.fi.

 

Tapahtuma on täynnä.

Paikkoja jäljellä


Tapahtumaan on jäljellä 0 paikkaa.

Tapahtumapaikka

Hotel Helka
Norra Järnvägsgatan 23
00100 Helsingfors

Järjestäjä

Finlands Journalistförbund

www.journalistiliitto.fi